23 Ekim 2011 Pazar

Geçmişten Günümüze TV Dizileri

Bugün pazartesi,yeni birgün ve yeni bir hafta.Herkez için günlerin farklı bir anlamı vardır.Ne yazikki günümüzde birçok kişi için günler takip ettikleri diziler anlamına geliyor.Dizi izlemek ilk bakışta bu kadar da kötü birşey gibi görünmüyor.Ancak ayrıntılarda gizli olan ve insanlara zorla aşılanmaya çalışılan noktalar çok önemli.

Ülkemizde dizilerin geçirdiği değişime şöyle bir bakalım.1989 yıllarında yayınlanmaya başlayan ve benim tekrar bölümlerini izlediğim "Bizimkiler" dizisi çok iyi bir yapımdı.Bir apartmanda yaşayan normal standartlardaki insanların birbirleriyle olan ilişkileri,tartışmaları ve yaşamlarını konu alan dizi ne kadar da bize benziyor değil mi?

Özellikle müziğini çok sevdiğim bir dizi de "Süper Baba" dizisidir.Dizi üç çocuklu,eşinden ayrılmış bir babanın belkide dönem dönem hepimizin başına gelmiş hayat mücadelesini anlatıyor.Düzenli bir işi olmayan bir babanın çocukları için katlandığı sıkıntılar,çengelköy esnafının dertleri,yanlış kararlar ve çocuk yetiştirmenin zor yönleri gibi konuları işleyen dizi zamanının en iyi dizisiydi bence.
1998 yıllarında yayınlanan "Sıcak Saatler" dizisini de izleyenler mutlaka hatırlayacaklardır.Gazetecilik mesleğinin bilinmeyen yönlerinin ve gözüpek bir gazetecinin günlük yaşantısının anlatıldığı dizi günümüz dizilerinden oldukça uzaktı.Mehmet Aslantuğ'un canlandırdığı Sedat Yalçın karekteri hepimiz gibi yaşamın içinden ve bize benzeyen bir karakterdi.

Geçmişe doğru yaptığımız küçük geziden sonra günümüze geri dönelim.Günümüzde ise üzülerek belirtmek isterim ki tecavüz ve aldatma sahnesi olmayan dizi yok denecek kadar az.Hatta tecavüz sahnesi olmayan diziler izlenmiyor.

Bu durumu ilk olarak "Aşk-ı Memnu" başlattı.Kocasını aldatan bir kadın,amcasının eşiyle ilişki yaşayan bir adam,para için kızını kendisinden yaşlı bir adamla evlendiren bir anne.Biraz önce yazdığım konulardan ne kadar uzak değilmi?Sonra devam eden aldatma ve ahlaksız sahneler.Daha da kötüsü böyle bir dizi izlenme rekorları kırıyor.

Birde "Kavak Yelleri" var tabiki.Başlangıçta normal görünen dört genci konu alan dizi nedendir bilinmez bu çizgisinden sapar.Başlarda arkadaş olan bu gençler arasında aşk ilişkileri doğmaya başlar.Sonra kimin eli kimin cebinde belli olmayan bir hal alır.Benim en çok takıldığım nokta ise Aslı karekteri.Bu karakterin dizideki tüm erkeklerle ilişkisi oldu diyebilirim.Bu nasıl arkadaşlıktır.Karşılıklı aşık olmalar,nikah masasından dönmeler,babasız çocuklar.Klasik dizi konuları işte..Bu arada Aslı'nın bu koşuşturma ve aşk trafiği içinde ne zaman ders çalışıp tıp fakültesini kazandığınıda tartışılır.Yazarken sinirlenmemek için kendimi zor tutuyorum.

Bazı dizilerde varki; bugünümüzü kirletmekle kalmıyor,geçmişimize ve atalarımıza da çamur atıyor.Sizde anlamışşınızdır ki "Muhteşem Yüzyıl" dizisinden bahsediyorum.Kısmi olarak gerçekleri anlatan dizide asıl amaç Osmanlı İmparatorluğu'nu karalamak ve yeni nesile atalarını kadın düşkünü insanlar olduğunu anlatmaktır.

"Fahmagül'ün Suçu Ne" dizisinden de söz edelim biraz.Tecavüz sahnesiyle ünlenen bir diğer dizi.Belkide hiçbir dizinin ilk bölümü bu kadar çok izlenmemiştir.

Bu diziden bahsetmişken "İffet " dizisinden bahsetmeden olmaz.Bu dizide de yine yazmaktan sıkıldığım ve hatta midemi bulandıran iğrenç sahneler var.Bu kadar da olmazki be kardeşim.Para karşılığında bir gecelik ilşkiler yaşanan dizileri de unutmuş degiliz.

Bunlara bir yenisi daha eklendi "Adını Feriha Koydum" .Bu dizide de kandırılmiş olan erkek karakter,borcu karşılığında Feriha'ya para teklif ediyor.Anlaşılan gelecek bölümlerde dizi tarihimize ahlaksız bir sahne daha eklenecek.

Belki de bana kızıp niye bu kadar abartıyorsun diyeceksiniz?Abartmıyorum,bence az bile söylüyorum.Bu dizilerdeki amaç Türk toplumunun aile yapısıyla ve ahlak kriterleriyle oynamaktır.İnsanların gözünde yavaş yavaş aldatmayı,ihaneti,tecavüzü,iğrençliği normal gibi göstermektir.Ne tesadüftür ki bu dizilerin büyük bir kısmı aynı medya patronunun kanallarında yayınlanmaktadır.Bu adamın bizimle derdi ne acaba?
Yayınlarda sigara ve içkiyi yasaklayan RTÜK daha çok tecavüz sahneli dizileri yasaklamalı bence..

Son olarak çok değerli anne ve babalardan bir isteğim olacak.Lütfen bedeni ve ruhsal açıdan sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyorsanız bu dizileri çocuklarınıza izletmeyin.


E-Mail Aboneliği:
*E-Mail adresinize gönderilecek maildeki onay linkine tıklamayı unutmayın*

1 yorum:

Yorum Gönder